Forfatter
Sosialt

      

  


Kategorier
Diverse

Toll og MVA

Skal man bestille en vare fra utlandet må man først ut med varens egentlige pris, som for øvrig pleier å være mye rimeligere enn om man skal ha en identisk vare i fedrelandet. Dette er likevel bare det første stykket av kaken med utgifter man har i vente. I tillegg kommer frakt, tollgebyr og merverdiavgift. Toll og merverdiavgift? Som om vi ikke betaler mer enn nok fra før til diffuse formål.

tullen_tull_lernacken_malmoe_oresundsbron_smuggling_smugglare_manniskosmugglare

Merverdiavgift. Populært kalt moms i grisgrendte strøk. Enkelt forklart, en fjerdedel av varen du bytter til deg mot penger, må betales en gang til. Når du kjøper fire eksemplarer av det samme produktet har du betalt nok til å få det femte gratis, men det får du altså ikke. Det kalles hierarki, og du er lavest på rangstigen.


Scenario:

La oss si at du vil bestille en vare fra Tyskland som koster 300 NOK. Du trykker på «gå-videre-knappen» i nettbutikken. Her finner du ut at fraktkostnaden til Norge kommer på 159 NOK. Greit nok, tenker du. 459 NOK for en vare som koster 700 NOK på senteret er da ikke ille. Du taster inn kredittkort-informasjonen din, og venter. Du venter og venter. 7-10 dager senere får du brev fra posten om at pakken er ankommet ditt lokale postkontor. Det tok sin tid, men jeg sparte i det minste 341 NOK, tenker du, og spaserer ned til postvesenet. Du gir dem hentelappen, og en av de ansatte går for å lete etter en pakke med ditt navn på. Personen kommer tilbake med en brun pappeske og legger den på disken. Akkurat da du skal til å ta tak i pakken, som er kjøpt og betalt på ærlig vis, sier den ansatte; – Det blir 176 kroner takk! Du prøver å forklare betjeningen at varen allerede er betalt, men til ingen nytte. Toll og MVA kommer i tillegg, blir du fortalt. Du blir pent nødt til å punge ut dersom du vil ha med deg varen hjem. Når du kommer hjem, regner du ut hvor mye varen har kostet deg til sammen. 635 norske kroner. Det tok 10 dager fra du bestilte, til du mottok varen. På senteret koster den 700 NOK. Usle 65 NOK mer enn totalsummen på en identisk vare bestilt fra utlandet. Hva tenker du? Aldri mer! eller Jaja, det er vel bare slik..

Jeg skjønner at staten i verdens dyreste land trenger alternative kilder å sluke penger fra, siden det meste av produksjon er flyttet til asiatiske eller øst-europeiske land. I tillegg importerer de familier fra krigsherjede land som om de var billige Rolex-kopier fra Kina. Samtidig formerer de seg slik kongekrabbene har gjort i Barentshavet, og tar på seg de jobbene som vi ikke har tid til å sysle med. Det jeg ikke skjønner, er at i underkant av fem millioner mennesker finner seg i denne politikken. Vi kommer ingen vei uten å produsere noe!

Ser vi oss rundt på en helt vanlig dag, merker vi fort hvem som står for det meste som produseres. Ikke stortingsrepresentanter. Ikke advokater. Iallefall ikke etater med byråkrater. Men arbeidsinnvandrerne. Nemlig. Vi må ha hjelp til å bygge videre på det landet vi en gang for lenge, lenge siden har bygget helt selv. Med egne hender. Bestefar. Dine besteforeldre. De kan ikke bygge lengre. Du og jeg har ikke tid til å bygge lengre. Derfor trenger vi hjelp utenfra.